Zelfstandig bijberoep en loopbaanonderbreking
22-07-2013

Werknemer in hoofdberoep en tijdskrediet

U kan de onderbrekingsuitkeringen combineren met een zelfstandig bijberoep indien u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De loopbaanonderbreking moet volledig zijn
  • De zelfstandige activiteit moet minstens 12 maanden bestaan voor de aanvang van het tijdskrediet

De onderbrekingsuitkeringen kunnen maximaal 12 maanden duren.

Ambtenaar in hoofdberoep en loopbaanonderbreking

Advies van UniZeb: Neem steeds contact met de personeelsdienst op want er zijn veel diverse regels

In regel kan je enkel loopbaanonderbreking met uitkeringen combineren met een zelfstandig bijberoep indien de loopbaanonderbreking voltijds is. Deze toestand mag ook hier maximaal 12 maanden duren.

Indien er kinderen, jonger dan zes jaar, ten laste zijn kan de loopbaanonderbreking in combinatie met een zelfstandig bijberoep maximum 3 jaar duren.

In geval van thematische verloven (ouderschapsverlof, palliatief verlof of zorg voor een ernstig ziek familielid) wordt de maximum termijn uitgebreid tot 5 jaar.

De startdatum van het  zelfstandig bijberoep is hier niet van belang (uitgez. statutairen van autonome overheidsbedrijven én contractuelen van lokale overheden)

Noot van UniZeb: Senator Nele Lijnen is er in geslaagd de minister van Werk te bewegen om iets te doen aan de discriminatoire behandeling van zelfstandigen in bijberoep. Zo zou naar verluidt nog dit jaar toegestaan worden om het ouderschapsverlof deeltijds op te nemen binnen de twaalf maanden.


Stel een vraag of plaats commentaar